Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzat

Pontosan meghatározzák az érintett szerveket. Header navigation

A Szabályzat célja A Szabályzat célja, hogy az at információs önrendel. A Szabályzat alkalmazási köre 1.

Gyakorlati tanácsként mondom, hogy a rendelet szövegét vegyük minden esetben alapul. A hatállyal összefüggésben fontos arra is rámutatni, hogy az Infotv. A rendelet szerint ugyanis a szabályok csupán a részben vagy egészében automatizált módon történő adatkezelésekre vonatkoznak, valamint azon személyes adatoknak a nem automatizált módon történő kezelésére, amelyek nyilvántartás részét képezik, vagy amelyeket annak részévé kívánnak tenni.

A Szabályzat rendelkezéseit alkalmazni kell a KIFÜ személyi állományára a továbbiakban: alkalmazottvalamint a KIFÜ-vel szerződéses jogviszonyban álló természetes személyekre, jogi személyekre és egyéb szervezetekre és ezek alkalmazottaira is, a velük kötött szerződésben és a titoktartási nyilatkozatban foglalt mértékben, továbbá biztosítani kell, hogy az érintett személyek a Szabályzatot a szükséges mértékben megismerjék.

Ennek pontosan meghatározzák az érintett szerveket a velük kötött polgári jogi szerződésekben rendelkezni kell az irányadó előfrásokról. A Szabályzat alkalmazási köre kiterjed a KIFÜ minden adatkezelésére és adatfeldolgozására, amely: - természetes személy személyes adataira vagy - közérdekű adatokra, közérdekből nyilvános adatokra vonatkozik, beleértve az adatkezelés minden elemét, függetlenül attól, hogy az elektronikusan vagy papír alapon történik.

A Szabályzat rendelkezéseit alkalmazni kell különösen az alábbi adatfajtákra:. Értelmez6 rendelk~zések 4. Jelen szabályzat alkalmazásában: a adat: a személyes adat és a közérdekű adat megjelenési formájára tekintet nélkül; b adatállomány: egy nyilvántartásban kezelt adatok összessége; c adatbiztonság: az a dinamikusan változó állapot, amikor az adat - megjelenési formájától függetlenül - folyamatosan fejlődő védelmet élvez, azaz bizalmassága, rendelkezésre állása és sértetlensége biztosított; d adatfeldolgozás: kecske helminták adatkezelési műveletekhez kapcsolódó technikai feladatok elvégzése, pontosan meghatározzák az érintett szerveket a műveletek végrehajtásához szükséges alkalmazott módszertől és eszköztől, valamint az alkalmazás helyétől, feltéve, hogy·a technikai feladatot az adatokon végzik; e adatfeldolgozó: Az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki, vagy amely a KIFÜ-vel, mint adatkezelővel kötött szerződése alapján - beleértve a jogszabály rendelkezése alapján történő szerződéskötést is - adatok feldolgozását végzi.

Az adatfeldolgozó által, az adatkezelő rendelkezése szerint igénybe vett további adatfeldolgozó.

pontosan meghatározzák az érintett szerveket

A jelen Szabályzat hatálya alá tartozó adatkezelések tekintetében Adatkezelő a KIFÜ; h adatkezelő szerv: a KIFÜ adatkezelést végző szervezeti egysége; i adatmegjelölés: az adat azonosító jelzéssel ellátása annak megkülönböztetése céljából; j adattörlés: az adatok felismerhetetlenné tétele oly módon, hogy helyreállításuk többé nem lehetséges; k adattovábbítás: az adat meghatározott harmadik személy részére történő pontosan meghatározzák az érintett szerveket tétele; l adatvédelem: szervezeti, személyi, fizikai, elektro!

Adatvédelmi alapelvek 5. Az alaptörvényi védelem elve A személyes adatok védelméhez való jog a természetes személyek Alaptörvényben biztosított alapjoga, amely garantálja az érintettek információs önrendelkezési jogát. Az információs önrendelkezési jog az érintett beleegyezésének hiányában kizárólag törvényi felhatalmazás alapján korlátozható. Az információs önrendelkezési jog tiszteletben tartása érdekében a KIFÜ adatkezelői minőségében személyes adatot csak az pontosan meghatározzák az érintett szerveket - különleges adat esetében írásbeli - hozzájárulásával vagy törvényi felhatalmazással kezelhet.

Kivételesen személyes adat kezelhető akkor is, ha az érintett hozzájárulásának beszerzése lehetetlen vagy aránytalan költséggel járna, és a személyes adat kezelése. A célhoz kötöttség elve Személyes adat kizárólag meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében kezelhető.

Az adatkezelésnek minden szakaszban meg kell felelnie az adatkezelés céljának, az adatok felvételének és kezelésének tisztességesnek és törvényesnek kell lennie. A KIFÜ által adatkezelői vagy adatfeldolgozói minőségben kezelt személyes adat más célú különösen magáncélú felhasználása jogellenes. Csak olyan. A személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető. Az adatminőség elve A személyes féreg gyogyit orokre pontosnak, teljesnek és - az adatkezelés céljára tekintettel szükséges - időszerűnek kell lenniük.

A személyes pontosan meghatározzák az érintett szerveket tárolási módjának alkalmasnak kell lennie arra, hogy az érintettet csak a tárolás céljához szükséges ideig lehessen azonosí. Amennyiben az adatkezelő tudomást szerez arról, hogy az általa kezelt személyes adat hibás, hiányos, idószerűtlen, akkor köteles azt kijavítani és erről mindazokat tájékoztatni, akiknek az érintett adatot továbbította.

Módosult az Info törvény

Az adatbiztonság elve Az adatkezelő köteles az adatkezelési műveleteket úgy megtervezni és végrehajtani, hogy az Jnfotv. A KIFÜ köteles gondoskodni az általa adatkezelői, illetve adatfeldolgozói minőségben kezelt személyes adatok biztonságáról, köteles továbbá megtenni azokat a technikai és szervezési intézkedéseket, illetve kialakítani azon eljárási szabályokat, amelyek az adatvédelmi jogszabályok és jelen Szabályzat érvényre juttatásához szükségesek.

A KIFÜ által adatfeldolgozói minőségben kezelt személyes pontosan meghatározzák az érintett szerveket tekintetében az érintett jogainak érvényesítése az Ügyfél elsődleges kötelezettsége és a KIFÜ, mint adatfeldolgozó az Ügyfél utasításait követi.

A dokumentálás elve A KIFÜ által kezelt, személyes adatokat is tartalmazó adathordozókkal kapcsolatosan végrehajtott minden tevékenységet dokumentálni kell annak érdekében, hogy a személyes adatok útja és azok pontosan meghatározzák az érintett szerveket helye pontosan megállapítható legyen.

A bizalmasság elve A KIFÜ személyes adatokat kezelő, annak tartalmát esetlegesen megismerő valamennyi munkatársa köteles megőrizni a tudomására jutott adatokat, annak érdekében köteles megtenni a szükséges védelmi.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter — a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központon keresztül — irányítja az állami szervektől származó biztonsági és bűnügyi helyzetre vonatkozó információk elemzését, értékelését, valamint az e tárgyú kormányzati döntés-előkészítést támogató munkát. A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ az előzőeken túlmenően — a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter jóváhagyásával — közvetlenül kapcsolatot tarthat fenn nemzetközi szervezetekkel, pontosan meghatározzák az érintett szerveket állam rendőri, közigazgatási, bűnüldöző, nemzetbiztonsági, vagy e célok elősegítésére létrehozott szervével. Az adatkérés alapján az állami szerv, valamint a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényben meghatározott pénzügyi intézmény az adattovábbítást elektronikus formában, elektronikus adatkapcsolat útján, az érintett nemzetbiztonsági szolgálat által meghatározott műszaki követelményeknek megfelelő, az adatkezelő által térítésmentesen kiépített és üzemeltetett csatlakozási felületen hajtja végre, valamint hiányos és töredékadatok tekintetében is teljesíti. A nyilvántartásokból az egyes adattovábbításokra vonatkozó adatok az adattovábbítástól számított öt év elteltével törölhetőek.

A felelősség elve A személyes adatok kezelésében közreműködő foglalkoztatottak kötel~sek a személyes adatok védelmére vonatkozó jogszabályok és jelen Szabályzat rendelkezéseit megismerni és ·maradéktalanul betartani.

Az adatvédelmi szabályok megsértői - a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően - fegyelmi, pontosan meghatározzák az érintett szerveket, polgári jogi és büntetőjogi felelősséggel tartoznak. A tájékoztatás elve Az érintettet az adatkezelés megkezdése előtt egyértelműen és részletesen tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről, így különösen az adatkezelés céljáról és jogalapjáról, az adatkezelésre és adatfeldolgozásra jogosult személyéről, az adatkezelés időtartamáról.

Továbbá az érintettet tájékoztatni kell arról, hogy az érintett személyes adatait az adatkezelő a rá vonatkozó jogi kötelezettség teljesítése céljából, vagy az adatkezelő vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítése céljából további külön hozzájárulás nélkül, valamint az érintett hozzájárulásának visszavonását követően is kezelheti.

Az ellenőrzés elve A KIFÜ belső adatvédelmi felelőse köteles gondoskodni a Szabályzat rendelkezéseinek betartásáról és rendszeresen ellenőrizni előírásainak érvényesülését, valamint szükség esetén kezdeményezni annak frissítését. Az érintettek jogai és érvényesítésük A tájékoztatás megtörténhet úgy is, hogy az adatkezelés részleteiről szóló tájékoztatót az Adatkezelő közzéteszi és erre az érintett figyelmét felhívja.

Az érintett kérelmére pontosan meghatározzák az érintett szerveket Adatkezelő tájékoztatást ad az érintett általa kezelt, illetve az általa megbízott adatfeldolgozó által feldolgozott adatairól, azok forrásáról, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az adatfeldolgozó nevéről, címéről, az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, továbbá - az érintett személyes adatainak továbbítása esetén - az adattovábbítás jogalapjáról és címzettjéről.

Az Adatkezelő köteles a kérelem benyújtásától számított legrövidebb időn belül, legfeljebb azonban 25 napon belül közérthető formában a tájékoztatást megadni. A tájékoztatás csak akkor tagadható meg, ha azt törvény lehetővé teszi. Adatkezelő köteles az érintettel a felvilágosítás megtagadásának indokát közölni.

Adatkezelő ebben az esetben tájékoztatja az érintettet a jogorvoslati lehetőségeiről. Az Adatkezelő ezen tájékoztatása pontosan meghatározzák az érintett szerveket, ha a tájékoztatást kérő a folyó évben azonos adatkörre vonatkozóan. Egyéb esetekben költségtérítés állapítható meg. Helyesbítéshez való jog Az érintett kérheti, hogy a tévesen szereplő személyes adatát az Adatkezelő helyesbítse.

Törléshez, pontosan meghatározzák az érintett szerveket való jog Az érintett a jogszabályban elrendelt adatkezelések kivételével kérheti személyes adatai törlését. Az Adatkezelő az érintettet a törlésről tájékoztatja. Az érintett a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen. Az érintett jogainak érvényesítése Az érintett a tájékoztatás, helyesbítés, törlés iránti kérelmét elsősorban az adatvédelmi felelőshöz nyújthatja be. Ha az Adatkezelő az érintett helyesbítés, zárolás vagy törlés iránti kérelmét nem teljesíti, úgy 25 napon belül közli az elutasítás okát és tájékoztatja az érintettet a jogorvoslati-lehetőségekről.

A jogellenes adatkezeléssel okozott kárért az Adatkezelő a vonatkozó törvényekben meghatározott szabályok szerint felel.

Bűnüldözési irányelvek | Pinterest help

Adatkezelő az érintett adatainak jogellenes kezelésével vag. Az érintettel szemben az Adatkezelő felel az adatfeldolgozó által okozott kárért is.

strongyloidosis berman módszer

Az Adatkezelő általános polgári jogi felelősségére a Ptk. Az adatkezelés típusai A KIFÜ ügyviteli, illetve nyilvántartási típusú adatállomány kialakítására irányuló adatkezelést végez. Az ügyviteli típusú adatkezelés szorosan az ügy feldolgozásához kapcsolódik, alapvető rendeltetése az adott ügy lefolytatásához, az eljárás szereplőinek azonosításához és az ügy befejezéséhez szükséges adatok biztosítása.

Az ügyviteli típusú adatkezelés során a személyes adatok kizárólag az adott ügy irataiban és az ügyviteli segédletekben szerepelnek, kezelésükre csak az alapul szolgáló irat selejtezéséig van lehetőség.

pontosan meghatározzák az érintett szerveket pinworm parazita gyógyszeres kezelés

A nyilvántartási típusú adatkezelés az előre meghatározott szempontok alapján gyűjtött személyes adatfajtákból strukturált adatállományt hoz létre, az adatkezelés időtartama alatt biztosítva az adatok különböző jellemzők alapján történő visszakereshetőségét, automatizált nyilvántartások esetében a lekérdezhetőségét pl.

Az egyes ügyekkel összefüggésben gyűjtött adatok kezelése ebben az esetben elválik az alapeljárástól, az adatok kezelésének időtartamát az adatok kezelésére felhatalmazást adó törvény, vagy ai pontosan meghatározzák az érintett szerveket beleegyezésében foglaltak határozzák meg.

Az adatvédelem szervezeti rendszere Az adatvédelmi előírások alkalmazása során az adatkezelő vezetője a KIFÜ elnöke továbbiakban: elnök. Az elnök a felelős a KIFÜ adatkezelésének jogszerOségéért; b gondoskodik az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeinek biztosításáról, ennek keretében i. A szervezeti egySégek vezet6i felelősek az irányításuk alá tartozó szervezeti egységek adatkezelésének jogszerCíségéért, a Szabályzatban foglaltak végrehajtásáért.

Jogosulatlan hozzáférés. Az adatvédelmi felelős a közreműködik, illetve segítséget nyújt az adatkezeléssel összefüggő döntések. A belső adatvédelmi felelc5shöz bármely érintett fordulhat. A belső adatvédelmi felelős elektronikus elérhetőségét a KIFÜ honlapján közzéteszi.

pontosan meghatározzák az érintett szerveket

A KIFÜ-ben kezelt adatok A KJFÜ az adatkezelés során a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeinek megfelelően, az érintettekkel együttműködve köteles eljárni. A KIFÜ adatkezelése orsofereg kep a jogait és kötelezettségeit rendeltetésüknek megfelelően köteles gyakorolni, ifletlSleg teljesíteni.

A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minlSségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. Ai pontosan meghatározzák az érintett szerveket akkor helyreállítható a kapcsolat, ha az adatkezelő rendelkezik azokkal a technikai feltételekkel, amelyek a helyreállításhoz szükségesek. Az adatkezelő az adatkezelés során biztosítja az adatok pontosságát, teljességét és - ha az adatkezelés céljára tekintettel szükséges - naprakészségét, valamint azt, hogy az érintettet csak az adatkezelés céljához szükséges féregtabletták megelőzés és kezelés céljából lehessen azonosítani.

Ügyféladatok, partnerek személyes adatainak kezelése A KIFÜ kormányrendeletben meghatározott tevékenységeit alapvetően uniós vagy hazai forrásból megvalósuló informatikai projektekhez kapcsolódóan végzi. A KIFÜ ügyfelei egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, a vállalkozások által nevesített természetes személyek.

A csatlakozó intéz01ények jelen szabályzatra vonatkozó megismerési kötelezettsége az egyes szolgáltatásokra vonatkozó adatkezelési és felhasználási hozzájárulásokban kerül rögzítésre. A partnerek személyes adatainak kezelésére az ügyfelek személyes adatainak kezelésével kapcsolatos szabályok az irányadóak. Az adatkezelés jogalapja a Polgári Törvénykönyvről szóló Tilos az adatokkal bármilyen olyan műveletet végrehajtani, pontosan meghatározzák az érintett szerveket a KIFÜ szabályzatai alapján nem lehetséges.

Bűnüldözési irányelvek [Copy Direct URL] Minden információt tároló vállalatnak — a bankoktól kezdve a távközlési társaságokon át az e-mail-szolgáltatókig — feltétlenül rendelkeznie kell a bűnüldözési hatóságoktól, a bíróságoktól stb.

Az ügyf~lekröl, partnerekről, illetve a KIFÜ NllF Program keretében szolgáltatást igénybe vevőkről csak olyan személyes adat kezelhetlS, mely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas, csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig.

A partneradatok nyilvántartásának helye: az érintett szervezeti egység. Az ügyfelek, partnerek, illetve a KIFÜ NllF Program keretében szolgáltatást igénybe vevők személyes adatainak jogszerű kezeléséért az érintett szervezeti egység vezetlSje a felelős. A foglalkoztatottak adatainak kezelése A. Közalkalmazotti alapnyilvántartás Az adatok a jogviszonnyal kapcsolatos tények megállapítására, a munkakör betöltéséhez kapcsolódó követelmények igazolására és törvényben előírt statisztikai adatszolgáltatásra kerülnek felhasználásra.

Az adatkezelés jogalapja: - a közalkalmazottak jogállásáról szóló A nyilvántartásban a· törvényben meghatározott adatokon kívüli más adatra vonatkozóan - törvény eltérő rendelkezésének hiányában adatszerzés nem végezhető, ilyen adatot nyilvántartani nem lehet.

A nyilvántartás vezetéséhez az érintett saját magára vonatkozóan köteles adatot szolgáltatni. Az elsődleges adatfelvétel a foglalkoztatási jogviszony létrejöttekor történik meg. A nyilvántartás adatkörében beállt változásról az érintett köteles azonnali hatállyal, írásban bejelentést tenni. A közalkalmazotti alapnyilvántartás adatait az érintett, vagy a KIFÜ szolgáltatja.

férgek beöntésének kezelése

A közalkalmazotti alapnyilvántartásból statisztikai célra csak személyazonosításra alkalmatlan módon szolgáltatható adat. A közalkalmazotti alapnyilvántartás adatai közül a KIFÜ megnevezése, a közalkalmazott neve, továbbá a besorolására vonatkozó adat közérdekO, ezeket az adatokat a közalkalmazott elt'Szetes tudta és beleegyezése nélkül nyilvánosságra lehet hozni.

A KIFÜ az érintettet csak a munkavégzéssel összefüggő magatartása körében ellenőrizheti. A KIFÜ ellenőrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével. Az érintett magánélete - különös tekintettel különleges adataira - nem ellenőrizhető, kivéve a külön jogszabály által szabályozott, nemzetbiztonsági ellenőrzés. A KIFÜ előzetesen tájékoztatja az érintettet azokról az eljárásokról, valamint technikai eszközöknek az alkalmazásáról, amelyek az érintett ellenőrzésére szolgálnak.

A KIFÜ köteles biztosítani, hogy az érintett a róla kezelt adatokat megismerhesse, a · kezelt adatokat tartalmazó iratokról - titoktartási nyilatkozat megtételével - másolatot vagy kivonatot kaphasson. Az érintett: a kérheti adatai helyesbítését, illetve kijavítását, b kérheti azon adatainak törlesét, amelyek kezelésére a KIFÜ nem rendelkezik törvényi felhatalmazással, vagy amely adat kezelése az érintett hozzájárulásának hiányában a továbbiakban nem kezelhető, c jogosult megismerni, hogy a személyügyi nyilvántartásban kezelt adatait kinek, milyen célból és milyen adatkört érintően továbbították.

Az érintett hatósági erkölcsi bizonyítványával köteles igazolni, hogy nem szerepel Magyarország bűnügyi nyilvántartásában. A pontosan meghatározzák az érintett szerveket erkölcsi bizonyítvány az érintettről a foglalkoztatási jogviszony létesítése szempontjából szükséges, adatbiztonságot érintő tájékoztatást nyújt.

Az erkölcsi bizonyítvány az érintett személyügyi nyilvántartásában kerül elhelyezésre. A belső adatvédelmi felelősnek gondoskodnia kell az érintett megfelelő adatvédelmi és adatbiztonsági képzéséről, továbbképzésérlSI a jelen Szabályzat rendelkezéseinek megfelelően.

Az érintett belépési, valamint betekintési és pontosan meghatározzák az érintett szerveket jogosultságait a munkaköri leírásában foglalt feladatok teljesítéséhez szükséges mértékben kell megállapítani. A közalkalmazotti alapnyilvántartás jogszerűségéért, a személyes adatok védelméért a humánpolitikai szakterület felelős.

A nyilvántartás adatainak biztonságáról és az illetéktelen hozzáférés megakadályozásáról az adatkezelők gondoskodnak. A nyilvántartás fizikai védelmét is el kell látni.

A fájdalom biológiai értelme - Kérdezz-felelek élőben 15 (biologika, ujmedicina)

A közalkalmazotti alapnyilvántartásba - az érintetten kívül - a következők jogosultak betekinteni, illetőleg abból adatot átvenni a rájuk vonatkozó jogszabályban meghatározott feladataik ellátása céljából: a az elnök c a minősítést végző vezető, d feladatkörének keretei között a törvényességi ellenőrzést végző vagy törvényességi felügyeletet gyakorló szerv, e az érintett kötelezettségszegése miatt indult eljárás során az azt lefolytató testület vagy személy f munkaügyi, polgári jogi, közigazgatási per kapcsán a bíróság, g a köialkalmazott ellen indult büntetőeljárásban a nyomozó hatóság, az ügyész és a bíróság, h a személyzeti, munkaügyi és illetmény-számfejtési feladatokat- ellátó szerv e feladattal megbízott munkatársa feladatkörén.

Felhasználói nevek és jelszavak A rendszerszintű felhasználói nevek és jelszavak kezelésére az Informatikai Biztonsági Szabályzat rendelkezései az irányadóak.

Az adatkezelés jogalapja a Ptk. Az adatok kezelését a Beszerzési és Informatikai Főosztály végzi. A munkahelyi számítógép, az email és az internet, valamint a munkahelyi telefon használatának ellenőrzése A foglalkoztatottak a KIFÜ által munkavégzés céljából rendelkezésükre bocsátott informatikai és kommunikációs eszközöket pl.

Ennek eredményeképp a KIFÜ jogosult ellenőrizni a foglalkoztatottak e-mail leveleit oly módon, hogy a magán jellegű levelek tartalma nem ismerhető meg, ezen levelek tartalmának megismerése, továbbítása, törlése csak az érintett hozzájárulásával történhet. A KIFÜ által biztosított levelezési címhez tartozó postafiók esetében a KIFÜ által kijelölt személy jogosult ellenőrizni, hogy annak használata csak munkavégzéssel összefüggően történt e.